Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

H ΦΙΛΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ


Πραγματικό όφελος  ή μία επιφανειακή σχέση;

Φιλία : Η αμοιβαία αγάπη ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα ή αλλιώς η σημασία της λέξεως όπως θα τη βρείτε στο λεξικό.

Η φιλία είναι η πνευματική και ψυχική ταύτιση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους και πηγάζει από την πανάρχαιη ανάγκη και τάση του ανθρώπου για κοινωνικότητα και μίμηση συμπεριφοράς. Ισχύει όμως αυτό στη σημερινή εποχή; Ας πάρουμε , λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή. Ας αναλογιστούμε όλοι τι σημαίνει «φίλος» για τον καθένα μας.
 

Ο φίλος  είναι το σημαντικότερο αγαθό και ο μεγαλύτερος θησαυρός. Ο φίλος είναι η εκπλήρωση των αναγκών μας, η ζεστή κουβέρτα μας, όταν κρυώνουμε, το φαγητό μας, όταν είμαστε πεινασμένοι και το νερό μας, όταν είμαστε διψασμένοι. Ο φίλος μας είναι δίπλα μας στις χαρές, διπλασιάζοντάς τες και μας συμπαραστέκεται στις λύπες , διαιρώντας τες έτσι στο μισό. Ένας αληθινός φίλος χαρακτηρίζεται από ανιδιοτέλεια , ειλικρίνεια και έλλειψη συμφέροντος. Ο φίλος μας βοηθάει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας και στην ανάπτυξη αρετών : αυτοθυσία, δικαιοσύνη, αγάπη. Όπως λέει και ο Αριστοτέλης: « Όταν οι άνθρωποι είναι φίλοι μεταξύ τους, δεν υπάρχει ανάγκη δικαιοσύνης». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανιδιοτελούς φιλίας είναι αυτή του Δάμωνα και του Φιντία.

Όμως, όπως έχει ήδη αναφερθεί, στις μέρες μας δε θα βρεθούν ούτε Δάμωνες ούτε Φιντίες. Η φιλία , αυτός ο ιερός δεσμός, έχει πλέον καταντήσει ένα ξεχασμένο βιβλίο σε ένα αραχνιασμένο συρτάρι. Η ψεύτικη φιλία ή αλλιώς «χρησιμοθηρική» , όπως ορθά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Δεν υπάρχουν πια φίλοι, μόνο γνωστοί. Όλοι έχουν μετατραπεί σε ένα είδος « κολάκων»  που προσκολλώνται σε κάποιους ανθρώπους με σκοπό το κέρδος, όπως το μανιτάρι που απομυζά από το έδαφος όλα τα θρεπτικά συστατικά που του χρειάζονται για να αναπτυχθεί, και έπειτα στην πρώτη δυσκολία διαπιστώνεις πως τελικά δεν ήταν πραγματικοί φίλοι. Σε αυτό το φαινόμενο , βέβαια, έχει συμβάλλει και ο έντονος ανταγωνισμός και το καθημερινό κουραστικό πρόγραμμα της σημερινής κοινωνίας που αλλοτριώνει τους ανθρώπους και τους απομακρύνει κάθε μέρα όλο και περισσότερο.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως ακόμα και τώρα, σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την αισχροκέρδεια και τη διαφθορά, δεν μπορεί, από ανθρώπους που γνωρίζουν την έννοια της λέξεως, αυτούς που αντιπροσωπεύουν « άνθρωπος , φύσει κοινωνικό ον», να επιβιώσει η πραγματική φιλία, δηλαδή η αμοιβαία ΑΓΑΠΗ ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου